Les Federacions d'Educació de Catalunya i País Valencià promouen la #XarxaSolidaritat i suport al professorat en vaga a les Illes Balears i Pitiüses

diumenge, 9 de juliol del 2017

País Valencià: exigència de la capacitació lingüística al professorat de Secundària i FP


CCOO aconsegueix protecció per a les persones en borsa i flexibilitat en l’obtenció del requisit

 

El proper 1 de setembre s'aconseguirà, amb la finalització del període transitori marcat per l'Ordre 90/2014, al País Valencià, per fi, la igualtat lingüística pel que fa a les places del professorat en tots els nivells d'educació obligatòria, al batxillerat i a la formació professional. Aquesta igualtat s'assolirà pel fet que totes les places docents estaran catalogades amb els requisits de competència lingüística en les dues llengües oficials del País Valencià: el castellà i el valencià (el nostre català).


La finalització d'aquest període transitori implica l'exigència de la capacitació lingüística al professorat dels nivells esmentats que sol·licite el País Valencià en el concurs de trasllats i també - si atenem a la legalitat estricta - l’expulsió de les borses de Secundària i FP del professorat que no tinga la capacitació en valencià. Davant aquest extrem, CCOO ha aconseguit que es permeta desactivar-se en les adjudicacions de places al professorat interí sense capacitació sense pèrdua del seu lloc a la borsa i se'ls permeta activar-se una vegada presenten el requisit. També ha aconseguit augmentar la convocatòria de cursos i de proves d'acreditació de C1 i capacitació. 
CCOO amb altres organitzacions sindicals, cíviques i partits polítics es va sumar a la iniciativa d'ACPV per una veritable llei d'Igualtat Lingüística
CCOO valora com a una mesura de defensa dels drets laborals la desactivació voluntària de la borsa, per a evitar ser expulsats d’ella. El professorat podrà tornar a activar-se (en el mateix lloc) una vegada tinga el C1 i la capacitació en valencià. La desactivació voluntària no té cap conseqüència dolenta ni respecte al dret de cobrament d’atur ni de cobrament de nòmina. CCOO desacredita qualsevol informació en sentit contrari que us haja pogut arribar.

Sobre la moratòria en l'aplicació de la catalogació de Secundària i FP en valencià, demanada per algun altre sindicat, CCOO considera que eixa petició de moratòria ens situa de nou en l'escenari de confrontació lingüística que busquen interessadament la dreta política i sindical. Destaca a més a més que els terminis es van signar en 2013 amb unanimitat sindical i aleshores ja era un termini tardà quant als drets lingüístics de l'alumnat (recordem que la Lei d'Ús i Ensenyament en Valencià és de 1983).
El sindicalisme de classe defensa els drets laborals (com ara amb la desactivació) i també els drets de ciutadania (com ara amb la catalogació). Aquest debat per tant el considerem tancat i ara és el moment de defensar més formació i més accessible per aquest professorat i millors drets lingüístics per a l’alumnat.